Mandoline-Ensemble The Strings

 

In oktober 1976 richtte Annemie Hermans samen met haar zus Leoniek en gitarist Piet Muurmans het Mandoline-Ensemble The Strings op. Op 17 november van dat jaar werd voor het eerst opgetreden tijdens een talentenjacht van de K.R.O. The Strings wonnen de eerste prijs en deze prijs bestond uit een radio-optreden in het programma Springplank. Deze prijs was inderdaad een springplank naar grote bekendheid in binnen- en buitenland, een bekendheid die verkregen werd door het geven van honderden concerten, het winnen van nationale en internationale concoursen, medewerking verlenen aan radio-programma’s, samenwerken met koren en andere muziekverenigingen enz.

The Strings staan o.l.v. Annemie Hermans, terwijl haar zus Leoniek soliste is met mandoline, klarinet en zang. Hun broer Eric is aanvoerder van de gitaarsectie. Dit betekent dat er een zeer gevarieerd programma geboden kan worden door de zestien musici op mandoline, mandola, gitaar en bas, een repertoire dat varieert van barok tot hedendaagse klassieke muziek, van stemmige luisterliedjes tot folklore, van kerstmuziek tot koorbegeleiding.

Annemie Hermans studeerde schoolmuziek aan de conservatorium van Maastricht en mandoline aan het Conservatorium te Amsterdam. Haar zus Leoniek studeerde klarinet aan het Conservatorium van Maastricht en studeerde op 4 juni 1998 als eerste Nederlander cum laude af voor het solistendiploma mandoline bij Professor Marga Wilden-Hüsgen aan de Musikhochschule Wuppertal. Hun broer Eric studeerde bij Baltazar Benitez en Jan van de Langeberg gitaar aan het Conservatorium van Tilburg. Vader Hary Hermans is sinds de oprichting voorzitter van het gezelschap. De overige spelers van het ensemble zijn geselecteerde, vergevorderde amateurmusici. Naast Mandoline-Ensemble The Strings is er ook nog Mandoline-Orkest The Strings. Ook die groep staat o.l.v. Annemie Hermans en bestaat uit ca. 40 spelers.

Een aantal activiteiten van het ensemble verdienen het om extra belicht te worden:

Wereldmuziekconcours:

Twee maal deden The Strings mee aan het Wereld Muziek Concours te Kerkrade: in 1985 en in 1989. In dit laatste jaar werden de spelers wereldkampioen in de hoogste divisie van de mandoline-orkesten! Helaas wordt er geen WMC meer georganiseerd voor mandoline-orkesten. Wel speelde het ensemble in juli 2009 tijdens de WMC-concertavond “Blaasmuziek anders” dat werd georganiseerd in de Rodahal. Iedereen was vol lof over het optreden.

Buitenlandse wedstrijden:

Het ensemble nam zes maal deel aan het Europees Muziekfestival voor de Jeugd te Neerpelt (België). Daarbij behaalde men vijfmaal een eerste prijs cum laude en in 1991 jaar zelfs eerste prijs summa cum laude. In mei 1992 werd het ensemble derde bij het Europees Concours voor mandoline-orkesten in het Duitse Goslar. Op 25 april 1993 werden The Strings winnaar van een groot internationaal concours voor mandoline-orkesten in de Duitse stad Julich. Op 11 september 1993 nam het ensemble deel aan een internationaal concours te Eupen (België) en scoorden daar wederom een eerste prijs. Op 26 april 1998 behaalden The Strings met 23,5 van de 25 punten een eerste prijs met lof der jury - een puntengemiddelde van 9,4 - (naar Nederlands puntensysteem omgerekend 338,5 punten) tijdens de internationale mandolineconcours te Jülich (Duitsland), een resultaat waar de spelers zeer trots op zijn.

Op 10 mei 2003 wonnen The Strings wederom met een zeer goed puntenresultaat het internationale concours te Jülich (Duitsland).

Op 9 maart 2008 won het ensemble een prachtige 1e prijs, met een puntengemiddelde van 9,2  tijdens het internationaal concours voor mandoline-orkesten in het Duitse Jülich.

Op zaterdag 1 oktober 2011 nam het ensemble met zeer groot succes deel aan het “Internationaler Siegfried- Behrend-Wettbewerb für Zupforchester” in Zeil am Main (Beieren). Men behaalde eerste prijs met lof der jury met 94 punten.

Concertreizen naar het buitenland:

Mandoline-Ensemble The Strings nam drie maal deel aan het internationale Festival voor mandoline-orkesten in Malmedy (België).  In 1983 en 1994 werden er  succesvolle concertreizen naar Karlsruhe (Duitsland) gemaakt en drie maal, in 1984, 1988 en 1992, werden er onvergetelijke negendaagse concertreizen naar Logroño in Spanje ondernomen. In mei 1996 namen The Strings met groot succes deel aan een festival in het Luxemburgse Esch-sur Alzette en in 1997 werd er samen met het Guliks Mannenkoor een fantastische concertreis naar het Duitse Hirschhorn en Karlsruhe gemaakt. In 1998 vertegenwoordigden The Strings Nederland tijdens een groot vijfdaags Europees Mandoline Festival in het Duitse Friedrichshafen en op 18 en 19 juli werd er een concertreis naar het Noordduitse Worpswede gemaakt. In december volgde er nog een driedaagse concertreis naar de Duitse plaats Seedorf.

Van 1 t/m 10 juni 2000 maakten de leden van The Strings een zeer succesvolle toernee door Italië, met optredens in Ala (nabij het Gardameer), Camposampiero (bij Padua) en in Rome.

In december 2000 werd er een concertreis naar Seedorf (Noord-Duitsland) gemaakt, waarbij werd samengewerkt met de zangeressen Angelina Ruzzafante en Tonnie Ramakers en het Mannenkoor Slava.

In juni 2002 werd met zeer veel succes deelgenomen aan het Europees Festival voor mandoline-orkesten in Friedrichshafen (Zuid-Duitsland) en in mei 2004 werd er een zeer geslaagde concertreis naar Markneukirchen en Erlbach (Zuid-Duitsland) gemaakt. In mei 2006 werd er wederom met groot succes deelgenomen aan het Europees Festival voor mandoline-orkesten in Bamberg (Duitsland). Het ensemble speelde er o.a. de wereldprémière van de compositie “LArtibonite” van de Nederlandse componiste Margriet Verbeek.

Ook in juni 2010 werd er succesvol deelgenomen aan een Europees Festival en wel in Bruchsal (Duitsland)

Bondsconcoursen:

In 1980 nam het ensemble voor het eerst deel aan een bondsconcours voor mandoline-orkesten. Dit concours vond plaats in de “Brikke Oave” te Brunssum en The Strings behaalden er het hoogste aantal punten van het hele concours en promoveerden vanuit de testklasse meteen naar de ere-afdeling (de hoogst bereikbare afdeling vanuit de testklasse). Na dit succes namen The Strings nog vele malen deel aan bondsconcoursen:

·       1981 Kruiningen (313 punten, eerste prijs)

·       1982 Velsen (303 punten, eerste prijs met promotie naar de superieure afdeling)

·       1983 Kerkrade (291 punten, eerste prijs)

·       1985 wederom te Kerkrade (339 punten, 1e prijs met lof der jury en hierbij tevens het hoogste aantal punten dat ooit door een Nederlands mandoline-orkest werd behaald)

·       1988 Elsloo (306 punten, eerste prijs)

·       1990 Veenendaal (325 punten, wederom het hoogste aantal punten van het hele concours, 1e prijs met lof der jury.

·       1994 Zaltbommel (208 punten - nieuw puntensysteem -, eerste prijs, hoogste aantal punten concours)

·       1998 Hardinxveld-Giessendam (424,5 punten, eerste prijs met als gemiddeld cijfer 8.9, hoogste aantal punten concours)

·       2002 Bodegraven (432 punten, eerste prijs met lof der jury, hoogste aantal punten concours)

·       Op 15 maart 2008 nam het ensemble deel aan het festival van het Nederlands Verbond van Mandoline-Orkesten te Hardinxveld-Giessendam. Men ontving een zeer lovend juryrapport.

·       Op 19 maart 2001 nam het ensemble wederom met groot succes deel aan festival van het Nederlands Verbond van Mandoline-Orkesten in Gilze Rijen. Het optreden werd beloond met een staande ovatie.

Bijzondere concerten:

In het 35-jarige bestaan werden er vele concerten gegeven, teveel om allemaal op te noemen. Concerten met solisten zoals bv. de zangers Marcel Reijans, Andrea Poddighe, Jivko Jelev, Ivo van der Bijl, Henk Helwig, Paul Bindels en Hub Delamboye , de sopranen Angelina Ruzzafante, Karin Coenen, Wendy Kokkelkoren, Heidi Klinkers-Pittie en natuurlijk Carla Maffioletti, die tevens als gitariste deel uit maakt van het ensemble, de organisten Ben en Arno Kerkhof  en met de violist Guido Dieteren.

Zeer bekend is het traditionele kerstconcert van Ensemble en Orkest The Strings, waar jaarlijks op de zondag voor kerstmis door honderden toehoorders wordt genoten van een afwisselend programma met medewerking van grote solisten, koren en andere muziekverenigingen.

 

Een paar hoogtepunten uit de laatste 15 jaren:

In juni 1996 organiseerden The Strings een concert in Stein met als bijzondere gast het Grötzinger Zupforchester uit Karlsruhe. De rest van dat jaar stond in het teken van het 20-jarige jubileum van het ensemble en het 15-jarige Mandoline-Orkest The Strings door het geven van een prachtig jubileumconcert op 12 oktober in de Fanfarezaal te Stein, tesamen met Mannenkoor Geulklank uit Valkenburg. In 1997 en 1998 werden er vier mannenkoren op hun CD’s begeleid door The Strings. In 1998 gaven The Strings twee concerten met de Chinese ehru-speler Dong Jinming.

Op 21 maart 1999 werd er door Mandoline-Orkest en Mandoline-Ensemble The Strings samen met het “Quintet a plectres” uit Esch-sur Alzette (Luxemburg) een mooi concert gegeven in Stein. 2001 stond in het teken van het 25-jarig bestaan van het ensemble en het 20-jarig bestaan van Mandoline-Orkest The Strings. Op 27 oktober werd er een groot Jubileumconcert georganiseerd, waaraan het Guliks Mannenkoor en diverse solisten hun medewerking verleenden. In dat jaar werd er een kerstCD gemaakt met het Elster Mannenkoor en werden er o.a. concerten geven met het Vrouwenkoor Canto Con Fuoco Geleen, Mannenkoor Linne, de tenor Andrea Poddighe en Mannenkoor Inter Nos Schin op Geul. Ook werd er geconcerteerd in Malden tijdens een concert georganiseerd door Mandoline-Orkest Sempre Avanti. Ook in 2002 waren er naast kleinere concerten een aantal hoogtepunten: concerten met het Vriendenkoor Spaubeek, het Guliks Mannenkoor (gala-opera concert en kerstconcert), met het Symfonisch blaasorkest “Symphonic Impuls” en de sopraan Angelina Ruzzafante, een kerstconcert voor de Provinciale Staten van Limburg en een Cd-opname met de Bulgaarse tenor Shivko Jelev. In 2003 waren er o.a. optredens in Wijchen, in de schouwburg te Sittard, in Tilburg met het Koninklijk Tilburgs Mannenkoor St. Caecilia, in Duitsland met het Mannenkoor Höngen en het Guliks Mannenkoor en tijdens het concert voor concourswinnaars te Jülich (Duitsland). Ook won het ensemble in dat jaar de Cultuurprijs voor groepen van de gemeente Stein.

In juni 2004 was het Bayerische Landeszupforchester te gast tijdens een concert in Stein en speelde het ensemble tijdens een groot romantisch mandolineconcert te Maastricht. Ook waren er concerten in de regio en werden er opnames gemaakt voor een nieuwe CD van The Strings. In 2005 werden deze opnames vervolgd en werd er een concert gegeven met het accordeonorkest Nieuwstadt. De accordeonist Carlo Plaum en Strings soliste Leoniek Hermans op klarinet, speelden begeleid door The Strings een Klezmer Suite. Er werden concerten gegeven in Kerkrade, Wijchen en Seraing (België) en diverse concerten met Mannenkoor St. Rochus en de zangsolisten Andrea Poddighe (tenor) en Karin Coenen (sopraan) en het ensemble begeleidde het ensemble de violist Guido Dieteren. 2006 stond in het teken van de deelname aan het Europees Festival voor Mandoline-Orkesten te Bamberg en het 30-jarige bestaansfeest van Mandoline-Ensemble The Strings en het 25-jarig jubileum van Mandoline-Orkest The Strings, bij welke gelegenheid een nieuwe CD verscheen die gepresenteerd werd tijdens het Jubileumconcert op 28 oktober te Stein. Verder waren The Strings live te horen in het programma Cultuurcafé van L1 radio en werd er een zeer succesvol Italiaans concert gegeven, samen met de tenor Andrea Poddighe in de Belgische stad Seraing. Op 23 december 2006 was er een groot concert met het Venrays Mannenkoor o.l.v. Anton Kropivsek in Schouwburg te Venray.

Ook in 2007 waren er weer prachtige concerten o.a. met Vocaal Ensemble Sotto Voce in Hasselt (België), Tilburg en Urmond, samen met Andrea Poddighe en de Männergesangverein St.Josehp te Höngen, met Fanfare St. Joseph uit Meers, met Mannenkoor St. Rochus en Karin Coenen (sopraan) te Landgraaf, een concert met Mannenkoor St. Remigius Klimmen en concert met de organisten Ben en Arno Kerkhof in Stein en Bunde. Ook werd er een concert gegeven in het Afrikacentrum in Cadier en Keer.

In 2008 werd er een prachtige eerste prijs behaald tijdens het Internationaal concours voor mandoline-orkesten in de Duitse stad Jülich. Bij de prijs hoorde ook dat er opgetreden mocht worden tijdens het prijswinnaarsconcert in Jülich een aantal weken na het concours. Ook namen de Steinder musici deel aan het festival van het Nederlands Verbond van Mandoline-Orkesten in Hardinxveld-Giessendam. Men ontving een zeer lovend juryrapport. In april werd er een concert gegeven in Valkenburg-Houthem met zangvereniging Orphée en in juni en september werden er bij Studio A-Recordings CD-opnames gemaakt met de Duitse gitarist/componist Mirko Schrader voor een CD met eigen werken van de componist. In oktober werd er een concert gegeven met Mannenkoor “De Baanzenger” te Heerlen.

In 2009 ontving het ensemble voor de derde maal de Cultuurprijs van de gemeente Stein. Andere hoogtepunten in 2009 waren het concert tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van het Huis voor de Kunsten Limburg, een concert met het Klarinetchoir Schinveld, een concert met Gemengd Koor Synoidos in  Sittard, een optreden tijdens het WMC in Kerkrade tijdens de concertavond “Blaasmuziek anders” en een concertreis naar Luxemburg, waar in samenwerking met “Ensemble a plectre d”Esch sur Alzette” en het “Badisches Zupforchester”. Duo Muñoz Pavon, de solisten Leoniek Hermans en de Italiaanse mandolinespeler Fabio Galucci een “in memoriamconcert” voor de overleden Italiaans/Griekse componist Dimitri Nicolau werd gegeven. Nicolau componeerde in het verleden prachtige werken voor The Strings. In december werden er concerten gegeven met de koren Femmes Vocales en Mannenkoor Geulklank Valkenburg.

In 2010 werd er gestart met de opnames voor een soloCD van de coloratuursopraan Carla Maffioletti (bekend van haar optredens met André Rieu). Ook namen The Strings weer deel aan het Eurofestival voor mandoline-orkesten dat in 2010 in Bruchsal (Duitsland) werd georganiseerd. In Vaals en Elsloo werden er concerten gegeven met Hub Delamboy (tenor), Paul Bindels (bas-bariton) en Ensemble Voice-Art. Ook werd er samengewerkt met het Mannenkoor Inter Nos Schin op Geul (concerten in Stein en Schin op Geul. Samen met Kamerkoor Femmes Vocales werd het Gloria van Vivaldi uitgevoerd te Maastricht en gaf het ensemble o.a. kerstconcerten in Bunde en Geleen.

2011 stond in het teken van het afmaken van de CD met Carla Maffioletti. In februari werd er door beide groepen van The Strings, de solisten Carla Maffioletti, Andrea Poddighe en Leoniek Hermans een geweldig Italiaans concert gegeven in Luik (België). Op 19 maart werd er deelgenomen aan het Festival van het Nederlands Verbond van Mandoline-Orkesten. De jury was zeer lovend over het optreden van The Strings. Verder werd er in Stein een koffieconcert georganiseerd.

In 2011 staan verder o.a. op het programma:

Zaterdag 1 oktober: deelname aan het internationale concours voor mandoline-orkesten in Zeil am Main (Duitsland). 

Zaterdag 15 oktober: 20u. Lustrumconcert 30 jaar MO en 35 jaar ME Fanfarezaal Stein met de solisten Heidi Klinkers-Pittie, Andrea Poddighe en Leoniek Hermans.

Zaterdag 12 november: 20u.-21u. Lustrumreceptie te Stein.

Zondag 18 december: 15u. Eigen kerstconcert met o.a. het gemengd koor Voces Vocales o.l.v. Peter Eijkenboom in de kerk van Stein-Nieuwdorp

 

The Strings geven verder koffie- en avondconcerten al dan niet samen met andere verenigingen, spelen voor verenigingen en in tehuizen en verzorgen ze de muziek tijdens H.missen. Ook vindt er elk jaar een optreden plaats tijdens het Festival voor Limburgse Mandoline-Orkesten te Brunssum en tijdens het Parcours, de opening van het theaterseizoen te Maastricht. Rond de kerst worden er uiteraard vele kerstconcerten gegeven en traditiegetrouw wordt er een kerstconcert georganiseerd te Stein. Jaarlijks geven The Strings een Nieuwjaarsconcert samen met diverse Steinder verenigingen.

 

oncerten al dan niet samen met andere verenigingen, spelen voor verenigingen en in tehuizen en verzorgen ze de muziek tijdens H.missen. Ook vindt er elk jaar een optreden plaats tijdens het Festival voor Limburgse Mandoline-Orkesten te Brunssum en tijdens het Parcours, de opening van het theaterseizoen te Maastricht. Rond de kerst worden er uiteraard vele kerstconcerten gegeven en traditiegetrouw wordt er een kerstconcert georganiseerd te Stein. Jaarlijks geven The Strings een Nieuwjaarsconcert samen met diverse Steinder verenigingen.